2016 – De meest invloedrijke persoon van het jaar

Bob Mason

Wie zullen we ons uit dit jaar herinneren? Degene die de altijd populaire volatiliteit aan de markten heeft toegevoegd, die de investeerder een mogelijkheid bood om succesvol te zijn, of degene die…?

Donald Trump moet hierbij zeker als nummer 1 worden genoemd, met Janet Yellen als goede tweede. Al zou Trump waarschijnlijk wel wat teleurgesteld zijn, als hij zag dat Yellen zijn nummer 2 was.

Het is bijna onmogelijk om de eerste prijs aan iemand anders te geven, gezien het simpele feit dat, sinds vrijdag 4 november tot de sluiting gisteren:

  • De dollar spotindex met 6,06% is toegenomen.
  • Goud is gedaald met 13,3%.
  • De dollar – yenkoers is gewijzigd van ¥112 naar ¥117,55, een waardevermeerdering van 13,99%. Een indicatie van hoe risicovriendelijk de president-elect in feite is, en wat misschien nog wel het meest spectaculair is
  • Dow is gestegen van 17.888,28 tot 19.942,09. Ofschoon, qua percentages, de 11,5% stijging niet zo indrukwekkend is als de verandering bij goud en bij de yen, is het feit dat wat altijd al werd beschouwd als een te dure grootheid, in staat bleek om meer dan 1.000 punten te stijgen in minder dan 7 weken. En dat alleen is al ongelooflijk.

De voorzitter van de FED (Federal Reserve System; het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten) komt hier ook wel enige eer toe. Hij stond namelijk aan het roer van de FED, die de economie van de VS door de wereldwijde financiële crises loodste, en bracht tot wat nu een redelijk volwassen economie lijkt.

De besten van de rest zouden dan moeten zijn:

Vladimir Poetin: Een helpende hand in Trumps overwinning is een veelbesproken onderwerp dat garant staat voor discussies, en dat zet Poetin op de 3e plaats. Hij is echter, gedurende het hele jaar, ook van grote invloed geweest op de mondiale politieke arena. Indirect beïnvloedde hij daarmee ook de financiële markten, vanwege de spanningen met Turkije en met de Democraten en, niet te vergeten, de wens om een sterkere positie te veroveren in het Midden-Oosten. Poetin is steeds meer op wereldniveau gaan meespelen en met Trump wachtend op zijn inauguratie op 20 januari, is het spel nu misschien wel compleet, en is de Russische roebel tot nu toe met 15,6% gestegen.

Een ding is in ieder geval zeker: Als de Democraten over 4 jaar weer terugkomen in het Witte Huis, hebben ze een nalatenschapskwestie op te lossen, en dat zal niet gemakkelijk worden.

Haruhiko Kuroda: De gouverneur van de Bank of Japan (BoJ) luidde het jaar in met een knal toen hij de tarieven, eind januari, voor het eerst in de geschiedenis verlaagde tot negatieve waarden. Dit resulteerde slechts in een 3,5% stijging van de yen in de eerste dagen na zijn beslissing. De gouverneur van de BoJ vergat een kardinale regel, namelijk dat het monetaire beleid van de BoJ en de valuta-interventie slechts een beperkte impact hebben op de vraag naar de yen in periodes van marktstress, en dat de FED de vooruitzichten matigde.

Hij moest voor het parlement verschijnen om zijn beslissing te rechtvaardigen en tot aan de dag van vandaag wordt er kritisch gekeken of de BoJ in staat zal zijn om haar enige mandaat van een inflatiedoelstelling van 2% te behalen.

David Cameron: Groot-Brittannië heeft de Brexit grotendeels te danken aan David Cameron. Zelfs het Brexit-kamp was slecht voorbereid op de schokkende uitkomst, die minstens net zo veel te wijten was aan het gebrek aan bekwaamheid van de regering, dan aan de kwaliteiten van het Brexit-kamp.

De premier nam ontslag, snikkend op weg naar de uitgang, terwijl de koersverhouding van het pond ten opzichte van de dollar kelderde van $1,4877 voor het referendum naar $1,2123 na het referendum. En dan was er nog die flash crash in oktober, waarbij de koers 9% daalde tot $1,14 in minder dan een minuut tijd, iedereen vol ongeloof achterlatend, voortdurend de webpagina’s met grafieken verversend.

Mark Carney: De gouverneur van de Bank of England (BoE) rechtvaardigt zeker zijn top 10-notering met zijn kalme, maar toch assertieve toespraak over het resultaat van het EU-referendum, waarmee hij alle onmiddellijke marktpaniek de kop indrukte. De FTSE100 veerde op van een laagte van 5.982,2 na het referendum tot ruim boven het niveau van voor het referendum binnen enkele dagen. De markt werd gerustgesteld door de verzekeringen van de gouverneur en met recht.

De Brexit-paniek veegde wereldwijd een kolossale $2,08tn af van de waarde van de aandelen, in de nasleep van de referendumresultaten.

Khalid Al-Falih: Normaal gesproken zouden we de afspraak van de OPEC-lidstaten om de productie te verminderen toekennen aan de Secretaris-Generaal, maar de uiteindelijke overeenkomst moet worden toegeschreven aan de Saoedi’s en hun bereidwilligheid om hun trots in te slikken in het belang van het herstel van prijsstabiliteit. WTI bereikte een intraday-dieptepunt van $26,02 in februari. Er waren twijfels of de Saoedi’s in staat zouden zijn hun meningsverschil met de Iraniërs opzij te zetten na de afgeketste overeenkomst van april, maar uiteindelijk deden ze dat toch en op dit moment zit WTI op $52,5 en heeft OPEC voor het eerst in 8 jaar aangegeven de productie te zullen verminderen.

Met verkiezingen op komst in belangrijke EU-landen in 2017, een mogelijke Europese bankencrisis en misschien een Aziatische schuldencrisis, kon 2016 nog weleens een makkie blijken te zijn geweest. Sommige betrokkenen hebben gisteren overleefd, anderen zullen God op hun blote knieën danken dat ze niet meer mee hoeven te spelen.

Mis niets!

Ontdek wat de markten beweegt. Meld je aan voor een dagelijkse update in je inbox

Nieuwste artikelen

Bekijk alles

De beste aanbiedingen

De beste brokers

IMPORTANT DISCLAIMERS
The content provided on the website includes general news and publications, our personal analysis and opinions, and contents provided by third parties, which are intended for educational and research purposes only. It does not constitute, and should not be read as, any recommendation or advice to take any action whatsoever, including to make any investment or buy any product. When making any financial decision, you should perform your own due diligence checks, apply your own discretion and consult your competent advisors. The content of the website is not personally directed to you, and we does not take into account your financial situation or needs.The information contained in this website is not necessarily provided in real-time nor is it necessarily accurate. Prices provided herein may be provided by market makers and not by exchanges.Any trading or other financial decision you make shall be at your full responsibility, and you must not rely on any information provided through the website. FX Empire does not provide any warranty regarding any of the information contained in the website, and shall bear no responsibility for any trading losses you might incur as a result of using any information contained in the website.The website may include advertisements and other promotional contents, and FX Empire may receive compensation from third parties in connection with the content. FX Empire does not endorse any third party or recommends using any third party's services, and does not assume responsibility for your use of any such third party's website or services.FX Empire and its employees, officers, subsidiaries and associates, are not liable nor shall they be held liable for any loss or damage resulting from your use of the website or reliance on the information provided on this website.
RISK DISCLAIMER
This website includes information about cryptocurrencies, contracts for difference (CFDs) and other financial instruments, and about brokers, exchanges and other entities trading in such instruments. Both cryptocurrencies and CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money. You should carefully consider whether you understand how these instruments work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.FX Empire encourages you to perform your own research before making any investment decision, and to avoid investing in any financial instrument which you do not fully understand how it works and what are the risks involved.
VOLG ONS