Jaarlijks overzicht energiemarkt – 2016

Colin First

In zijn geheel genomen was het een goed jaar voor de instrumenten in de energiesector. Gedurende 2016 beleefden zij een sterk jaar, geholpen door hun respectievelijke producenten en regeringen, die de energieprijzen niet graag zagen dalen. In ieder geval nog niet op dit moment omdat dit hun volledige economieën in gevaar zou brengen.

Dit kwam nog het beste tot uitdrukking in het antwoord van de olieproducenten, in en buiten de OPEC, tijdens hun ontmoeting tegen het eind van het jaar. Olie had al een redelijk goed jaar achter de rug, in vergelijking met wat er in 2015 was gebeurd en het jaar werd alleen nog maar beter, toen de producenten samenkwamen en besloten om de olieproductie te verminderen om de prijzen een boost te geven. Dit is het soort ondersteuning dat de energie-instrumenten met name zullen ontvangen van hun respectievelijke regeringen en dit zou voldoende moeten zijn om de energieprijzen vast te houden. Het enige dat zo’n samenwerking tussen de producenten kan torpederen zijn geopolitieke conflicten, zoals we die gezien hebben in 2015 en die hebben geleid tot een grote daling van de energieprijzen. Maar dit jaar gebeurde niets van dit alles en we zagen ruwe olie, brent, aardgas, benzine en stookolie een goed jaar beleven.

Aardgas had ook een goed jaar, nadat het vorig jaar zwak afsloot omdat de vraag redelijk hoog bleef, en met de aankondiging dat ook BP komend jaar op grote schaal de aardgasmarkt zou betreden. Dit was voldoende indicatie om aan te tonen dat de markt vol potentie is en dat de aardgasmarkt in de toekomst alleen nog maar zal groeien. Hierdoor zijn de prijzen goed ondersteund en stabiel gehouden.

Voor dit jaar was de ruwe olie duidelijk de topper, en zag een stijging van het laagtepunt van $ 27 tot een hoogte van maar liefst $ 55 tegen het eind van het jaar. Het herstel van de olieprijzen begon al redelijk vroeg in het jaar omdat de vraag naar olie vrij hoog bleef, terwijl de aanvoer, vanwege de geopolitieke spanning, getroffen werd en dit zorgde ervoor dat de prijzen klommen naar bijna 40 dollar. Tegen het eind van het jaar echter, zagen we de prijzen nog verder stijgen, toen de olieproducenten besloten om vanaf januari 2017 de productie te verminderen als een maatregel om de olieprijzen te verhogen. Deze economieën hadden te lijden onder de lage olieprijzen en dit was de laatst mogelijke maatregel om hun economieën te redden. Het kwam werkelijk nogal als een verrassing dat zij besloten om nauw samen te werken om dit voor elkaar te krijgen, en dat hielp om de olieprijzen op te stuwen naar $ 55.

Vooruitkijkend naar 2017, verwachten we dat de energieprijzen sterk zullen blijven, met ruwe olie en aardgas als voorlopers. In tegenstelling tot de andere instrumenten, zijn dit allemaal grondstoffen die in hoge mate essentieel zijn en grote delen van de wereld blijven hier volledig afhankelijk van voor hun dagelijkse activiteiten. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom energieprijzen waarschijnlijk altijd sterk zullen blijven. Het verhogen van de rentetarieven door de FED zou van invloed kunnen zijn op deze instrumenten, maar de impact ervan op de energieprijzen zal veel lager zijn in vergelijking met anderen. Ruwe olie zal zich waarschijnlijk stabiliseren op $ 60 per vat omdat dat de prijs is waar de producenten zich prettig bij voelen, ter ondersteuning van hun economieën om het niveau dat zij wensen. Dit zal betekenen dat de prijzen zich voor een groot deel van 2017 waarschijnlijk in de buurt van het hoogste niveau zullen bewegen, afgewisseld door periodes van correctie. Het enige dat roet in het eten zou kunnen gooien, is het gevoel dat leeft in de markt dat de producenten het niet lang zullen volhouden om samen te blijven werken en dat de overeenkomst uiteindelijk zal worden ontbonden. Dit zou de prijzen weer in gevaar kunnen brengen. Dit zou echter dan weer een boost zijn voor aardgas, omdat investeerders dan zullen overstappen richting aardgas in de hoop op een beter en veiliger rendement.

Mis niets!

Ontdek wat de markten beweegt. Meld je aan voor een dagelijkse update in je inbox

Nieuwste artikelen

Bekijk alles

Populair

SymboolPRIJSWisselen
EURUSDEUR/USD
GBPUSDGBP/USD
XAUUSDGold
CLCrude Oil
SPXS&P 500
Loading
Loading
IMPORTANT DISCLAIMERS
The content provided on the website includes general news and publications, our personal analysis and opinions, and contents provided by third parties, which are intended for educational and research purposes only. It does not constitute, and should not be read as, any recommendation or advice to take any action whatsoever, including to make any investment or buy any product. When making any financial decision, you should perform your own due diligence checks, apply your own discretion and consult your competent advisors. The content of the website is not personally directed to you, and we does not take into account your financial situation or needs.The information contained in this website is not necessarily provided in real-time nor is it necessarily accurate. Prices provided herein may be provided by market makers and not by exchanges.Any trading or other financial decision you make shall be at your full responsibility, and you must not rely on any information provided through the website. FX Empire does not provide any warranty regarding any of the information contained in the website, and shall bear no responsibility for any trading losses you might incur as a result of using any information contained in the website.The website may include advertisements and other promotional contents, and FX Empire may receive compensation from third parties in connection with the content. FX Empire does not endorse any third party or recommends using any third party's services, and does not assume responsibility for your use of any such third party's website or services.FX Empire and its employees, officers, subsidiaries and associates, are not liable nor shall they be held liable for any loss or damage resulting from your use of the website or reliance on the information provided on this website.
RISK DISCLAIMER
This website includes information about cryptocurrencies, contracts for difference (CFDs) and other financial instruments, and about brokers, exchanges and other entities trading in such instruments. Both cryptocurrencies and CFDs are complex instruments and come with a high risk of losing money. You should carefully consider whether you understand how these instruments work and whether you can afford to take the high risk of losing your money.FX Empire encourages you to perform your own research before making any investment decision, and to avoid investing in any financial instrument which you do not fully understand how it works and what are the risks involved.
VOLG ONS